Categorii
QuickBible.ro
Naum 1:7
Q & A: Cine este Isus Cristos?
Spre deosebire de întrebarea „Există Dumnezeu?”, foarte puțini au pus sub semnul întrebării existența lui Isus Cristos. În general este acceptată ideea că Isus a fost un om care a trăit în Israel în urmă cu aproape 2000 de ani. Discuția începe când vine vorba despre identitatea lui Isus. Aproape fiecare religie importantă arată că Isus a fost un profet, sau un învățător bun, sau un om foarte credincios. Problema este că Biblia ne învață că Isus a fost mai mult decât un profet, un învățător bun, sau un om foarte credincios.
Cine a pretins Isus că este? În Ioan 10:30, Isus spune: „Eu și Tatăl una suntem”. La prima vedere, această declarație nu pare o revendicare a divinității. Totuși, examinând reacția evreilor: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru că Tu, care ești un om, Te faci Dumnezeu.” (Ioan 10:33), înțelegem că ei au realizat că Isus Se declarase pe Sine Dumnezeu. În versetele care urmează, Isus nu și-a retras vorbele, nici nu le-a corectat. Aceasta indică faptul că Isus a spus adevărul – și anume că El era Dumnezeu.
Ioan 8:58 este un al exemplu. Isus a spus: „Adevărat, adevărat, vă spun că, mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu”. Din nou, ca răspuns, evreii au luat pietre pentru a-L omorî (Ioan 8:59). Prin folosirea expresiei „Eu sunt” Isus a făcut trimitere directă la Numele lui Dumnezeu din Vechiul Testament (Exod. 3:14). De ce ar fi vrut evreii să Îl omoare pe Isus dacă El nu ar fi spus ceva despre care ei să fi crezut că este blasfemie, în cazul acesta, să pretindă că este Dumnezeu?
Ioan 1:1 spune: „Cuvântul era Dumnezeu”, iar Ioan 1:14 afirmă: „Cuvântul S-a făcut trup”. Aceste afirmații indică că Isus este Dumnezeu întrupat. Toma, ucenicul lui Isus, I S-a adresat spunând: „Domnul meu și Dumnezeul meu” (Ioan 20:28), iar Isus nu l-a corectat pe Toma deloc. Apostolul Pavel Îl descrie ca „Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos” (Tit 2:13). În 2 Pet. 1:1, se repetă expresia „Dumnezeul și Mântuitorul nostru Isus Cristos”. Însuși Dumnezeu Tatăl mărturisește despre divinitatea lui Isus: „pe când Fiului I-a zis: «Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule…»” (Evrei 1:8). Profețiile cu privire la Cristos din Vechiului Testament au anunțat de asemenea dumnezeirea Lui: „Îl vor numi: ... Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al Păcii.” (Isa. 9:6).
Astfel, a crede că Isus a fost doar un învățător bun nu este o opțiune de luat în considerare. Isus a pretins în mod clar și fără echivoc că este Dumnezeu. Dacă El nu este Dumnezeu, atunci ar fi fost un mincinos, și în felul acesta nu ar mai putea fi considerat nici un profet, nici un bun învățător și nici un om credincios.
De ce este atât de importantă întrebarea cu privire la adevărata identitate a lui Isus? De ce contează atât de mult dacă Isus a fost sau nu Dumnezeu? Cel mai important motiv pentru care Isus trebuie să fie Dumnezeu este că dacă nu ar fi fost divin, atunci moartea Sa nu este suficientă pentru plata păcatelor întregii lumi (1 Ioan 2:2). Numai Dumnezeu putea plăti o astfel de pedeapsă (Rom. 5:8; 2 Cor. 5:21). Isus a trebuit să fie Dumnezeu pentru a putea plăti pentru păcatele noastre. Isus a trebuit să fie și om pentru a putea muri în locul nostru. Mântuirea este posibilă numai prin credința în Isus Cristos. Dumnezeirea lui Isus este motivul pentru care El este singura cale de mântuire. Dumnezeirea lui Isus este motivul pentru care El a proclamat: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” (Ioan 14:6).