Categorii
QuickBible.ro
Isaia 26:4
Q & A: Cum este Dumnezeu?
Fiecare cultură din istoria lumii a avut un concept despre cum este Dumnezeu. Unii au presupus că Dumnezeu controlează vremea și au făcut imagini cu un zeu de furtună aruncând fulgere în jur (închinarea la Baal în Canaan). Unii au presupus că Dumnezeu este foarte puternic și, prin urmare, s-au închinat la cel mai puternic lucru pe care l-au putut vedea, soarele (zeul Ra din Egipt). Alții au presupus că Dumnezeu este peste tot și, prin urmare, s-au închinat la tot (panteismul). Unii au presupus că Dumnezeu este necunoscut și s-au îndreptat către agnosticism sau, doar pentru a nu-și face publică opțiunea, s-au închinat „unui Dumnezeu Necunoscut” (Fapte 17:23).
Problema cu fiecare dintre aceste presupuneri este că ele nu obțin decât o parte din imaginea despre cine este Dumnezeu. Da, Dumnezeu controlează vremea, dar El stăpânește și multe altele. El este puternic, dar mult mai puternic decât soarele. El este peste tot, dar El transcende tot. Și, deși există unele lucruri pe care nu le înțelegem despre Dumnezeu, El poate fi cunoscut. De fapt, El a dezvăluit tot ce trebuie să știm despre El în Biblie. Dumnezeu vrea să fie cunoscut (Ps. 46:10).
Despre adevăr, putem afirma că:
» Adevărul este descoperit, nu inventat. El există fie că-l cunoaștem, fie că nu (gravitatea a existat înainte ca Newton să o descopere).
» Adevărul este transcultural. Dacă ceva este adevărat, este adevărat pentru toți oamenii, în toate locurile, în orice moment (2 + 2 = 4 pentru toată lumea, din toate locurile și din toate timpurile).
» Adevărul este neschimbat, chiar dacă credințele noastre despre adevăr se schimbă (când am început să credem că pământul era rotund în loc de plat, adevărul despre pământ nu s-a schimbat, doar credința noastră despre pământ s-a schimbat).
Prin urmare, atunci când încercăm să aflăm cum este Dumnezeu, nu facem altceva decât să descoperim adevăruri deja existente.
În primul rând, Dumnezeu există. Biblia nu argumentează existența lui Dumnezeu; pur și simplu o afirmă. Faptul că Dumnezeu există ar trebui să fie un fapt evident atunci când ne uităm la creația Lui (Ps. 19:1-6). Geneza 1:1 spune: „La început Dumnezeu a creat cerurile și pământul”. Aceasta este o afirmație simplă, dar puternică. Universul include timp, spațiu, materie și energie, astfel încât toate elementele vizibile din univers au luat ființă prin decretul lui Dumnezeu. Dumnezeu este creatorul a tot ceea ce există, și astfel știm și alte lucruri despre El: El este atotputernic (Ioel 1:15), El este veșnic (Ps. 90:2) și El există mai presus de toată creația (Ps. 97:9).
Dumnezeul care a făcut toate lucrurile, le și controlează. El este suveran (Isa. 46:10). Cel care creează ceva deține acel lucru și are puterea de a-l folosi așa cum consideră de cuviință. Cauza finală are autoritatea finală. Isaia 44:24-25 spune: „Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfășurat cerurile, Eu am întins pământul. Eu îi fac pe cei înțelepți să dea înapoi și le prefac știința în nebunie”. Acesta este în mod evident un Dumnezeu care are putere să facă tot ceea ce dorește.
Dumnezeu este duh (Ioan 4:24) și nu poate fi reprezentat de nimic creat; de fapt, încercarea de a crea o astfel de reprezentare este blasfemie (Exod 20:4-6). Dumnezeu este neschimbat (Mal. 3:6). Dumnezeu este atotcunoscător (1 Ioan 3:20) și atotprezent (Ps. 139:7-13). El este sfânt și glorios (Isa. 6:3). El este drept (Deut. 32:4) și va judeca cu adevărat orice păcat și nelegiuire (Iuda 1:15).
Judecata lui Dumnezeu evidențiază faptul că Dumnezeu este o ființă morală. După cum există legi observabile ale naturii (gravitație, entropie etc.), există și legi observabile ale moralei. Ființele umane au un impuls interior care le cere să se comporte într-un anumit fel și nu pot scăpa cu adevărat de el. În ciuda ideilor variate despre ceea ce este bine și rău, există o credință universală că binele și răul există și existența acestora derivă din modul în care Dumnezeu ne-a creat (Gen. 1:26; Ecl. 3:11).
Când Isus a venit în lumea noastră, El ni L-a arătat pe Tatăl (Ioan 14:7-9). Prin Isus înțelegem că Dumnezeu caută să-i salveze pe cei pierduți (Luca 19:10). El este plin de compasiune (Mat. 14:14), este milostiv (Luca 6:36) și iertător (Mat. 9:1-8). În același timp, Isus ne arată că Dumnezeu va judeca păcatul nemărturisit (Luca 13:5) și că Dumnezeu este supărat pe cei care trăiesc în păcat și refuză să cunoască adevărul (Matei 23).
Deasupra tuturor, Isus ne-a arătat că Dumnezeu este iubire (1 Ioan 4:8). În dragoste, Dumnezeu a trimis pe lume pe Fiul Său (Ioan 3:16). Din dragoste Isus a murit pe cruce pentru păcătoși (Rom. 5:8). Pentru că ne iubește, El încă îi cheamă pe păcătoși la pocăință pentru a experimenta harul lui Dumnezeu și pentru a fi numiți copii ai lui Dumnezeu (1 Ioan 3:1).